5G mobilt bredband

5G är framtiden

NYHET!! Telenor. 99% av Sveriges befolkning tillgång till 5G 2023
Du kan nu få antenn helt klar för 4G och 5G

* I ett pressmeddelande 20-12-16. Meddelar idag Telia att de genomför en miljardinvestering i samband med att 5G byggs ut och att de samtidigt ska öka kapaciteten i 4G-nätet. När arbetet är klart säger Telia att deras 5G nät ska ha samma täckning som dagens 4G-nät. vilket innebär att 90 procent av Sveriges yta ska ha täckning och 99 procent av befolkningen. Den målsättningen är de dock inte ensamma om, för även Telenor som nyligen draget igång sitt 5G-nät på flera orter se operatörernas täckningskartor    och som bygger sitt 5G-nät gemensamt med Tele2 säger att de ska ha täckning hos 99% av landets befolkning. De tidsbestämmer till och med detta och ska vara klart 2023 , medan Telia säger att deras investering och satsning sträcker sig över 2025 och är ett samarbete med Ericsson. Källa: www.mobil.se/nyheter/telia-5g-natet-ska-tacka-99-procent-av-befolkningen

FIBER OCH ADSL ANVÄNDS EJ TILL FASTIGHETEN MED 5G

* 5G är ett vitt begrepp! Ett landsbygds 5G med ca: 2000 Mbit/s
* 5G upp till 2000 Mbit/s täcker som dagens 4G på befintliga master
* Vilket medför att där 4G fungerar idag går även 5G 
* I slutet av oktober 2020 började Telenor en massiv nätutbyggnad 

* Bygger nu på 700 MHz. bandet. Som är landsbygdsbandet
* Frekvensdelningen klart 2021-01-20 så nu full fart!! 

* Super 5G med 20000 Mbit/s. Lär dröja. Detta leder till felaktiga uppgifter.
* Du kommer att koppla upp dig på 4G ändå i de flesta fall,

 * Tillverkare och operatörer satsar på  samexistens på 4G och 5G

* Röstsamtal är klart nu! Med HD ljud över 4G nätet. 3G med röst läggs ned 2025
* WiFi-Röstsamtal över 4G nätets Wifi Bättre mobiltäckning.

* Enligt Danska media skall 5G täcka 98% av Danmarks yta 2021

Huawei räknar med att 5G-näten ger användarna hastigheter på upp till 10 Gbit/s, vilket är samma sak som att man kan ladda ner en fil på 73 GB på en enda minut. Mer än tillräcklig datakapacitet för 8K-streaming av en komplett virtual reality-värld.

5G i ett nötskal: hastigheten blir 10 Gbit/s, fördröjningen i näten max 1 ms och ungefär 100 miljarder enheter kan vara anslutna samtidigt.

Det kinesiska märket Huawei, som vi främst känner igen från smartmobiler som Honor 7 och P8, levererar nätverksteknik till en rad mobiloperatörer över hela världen. Föga förvånande är kineserna därför oerhört intresserade av att vidareutveckla dagens mobilnät så att det klarar ännu högre hastigheter och ännu högre kapacitet. Enligt Huawei är 5G ett naturligt steg.

I år har vi 4G+ Som byggs ut. Ger högre hastighet och stabilitet på 4G 

När det första 4G-nätet lanserades för knappt sex år sedan var det en stor nyhet. När de första 5G-näten rullar ut kommer de vara en gigantisk nyhet, åtminstone om ITU får bestämma. Den internationella telekommunikationsorganisationen har nu kommit fram till en standard för 5G och har bestämt att tekniken måste uppnå minst 20 gigabit per sekund.

Ericssons 5G – bussar

Åk med oss mellan 2016 April 25-29 och ta en tur på en av de förarlösa bussar. De kör på el och kommer att plocka upp passagerare som reser till och från Kista Galleria. Varje buss är automatiserad och använder 5G tekniska komponenter för att leverera en levande kamera sänder positionsdata till en avlägsen kontrollcentral. Demonstrationen visar hur IT kan förändra effektiviteten, lyhördhet och hållbarhet av transportsystem i städer runt om i världen.

Ja kära läsare och tvivlare till att trådlöst är framtiden här är det ytterligare ett exempel på vad som kommer.

Ps. Ingen kabel till bussen.

Ericsson & Telia satsar miljarder på 5G

Bolagen var parkamrater när Telia 2009 öppnade världens första kommersiella 4G-nät i Stockholm. Bolagets vd Johan Dennelind sa i samband med 5-årsjubileet till TT att det kanske var lite väl tidigt, inte minst med tanke på att det då inte fanns så många mobiler och modem som var anpassade till det nya nätet. Hur tänker han nu?

– Den här gången handlar det om att förstå vad 5G kan göra för våra kunder. Men hur vi kommersialiserar och investerar i de nya näten är en annan och lite senare fråga, säger han till TT.

Ericssons vd hans Vestberg pekar ut ett par områden som han anser blir mest intressanta.

– Tv och media till hemmen. I stället för att dra fiber till varje hushåll kan man köra 5G, det blir både snabbare och billigare. Ett annat är autonoma (självkörande) bilar. Ett tredje område handlar om sensorer där ett strömsnålt 5G kan förlänga batterilängden till 10 år.

– Latency är viktigt för livs- för samhällskritiska applikationer, men det här är inte bara en teknik bara för maskiner. När vi kan prioritera trafiken i näten bättre kommer det att bli en stor fördel för vanliga konsumenter, säger Johan Dennelind.

Ericsson är inblandat i de båda stora internationella testkörningarna som är planerade till 2018: fotbolls-VM i Ryssland och vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang. Men redan nu testar bolaget den nya tekniken med teleoperatörer runt om i världen.

Internationell standard

Internationella telestandarder klubbas igenom av en organisation kallad ITU, International Telecommunication Union. Nu har alltså denna organisation bestämt vad termen 5G ska betyda, eller närmare bestämt, vad en standard kallad IMT-2020 ska betyda. Bestämmelsen säger att tekniken ska kunna uppå hastigheter på över 20 gigabit per sekund.

5G Är här tidigare än man trott i USA
5G Mobil teknologi
5G Ericsson framtiden är här
5G Nokia satsar på trådlös framtid
5G Samsung hastighetstest